Search This Blog

End-user pact must to access US arms market: Experts China supports B`desh-India talks on Tipaimukh dam Afghans differ from world view of NATO role: Poll `Clinton set the pace for Indo-US relationship` Microsoft sales drop sharply, sees no quick recovery 29 new cases of swine flu push India`s tally to 371 16 PSUs don’t have whistle-blower mechanism: CAG Spectrum allocation cost govt Rs 60K cr: Oppn Pashupatinath temple to appoint two Indian priests

LATEST EMPLOYMENT NEWS

Recruitment of various posts by Shreyas Gramin Bank Last Date: 25.08.09 / Recruitment of various posts by Maharashtra PSC Last Date: 20.08.09 / Recruitment of various posts in Gurukula Kangri Vishwavidyalaya Last Date: 24.08.09 / Recruitment of various posts in ILBS Last Date: 12.08.09/ Recruitment of Quality Control Officers in IOCL Last Date: 11.08.09 ONLINE/ Faculty Recruitment in Biju Patnaik University of Technology Last Date: 08.08.09/ Recruitment of Administrative Officer in New India Assurance Company Limited Last Date: 17.08.09/ Recruitment of Auditors and Accountants by SSC Last Date: 21.08.09/ Recruitment of various posts in NIRD Last Date: 31.08.09/ CAS Exam 2009 by CSIR Last Date Extended upto: 31.07.09/ Recruitment of Artisans in BHEL Last Date: 04.08.09/ Faculty Recruitment in Nagaland University Last Date: 31.08.09/ Recruitment of Information and Cultural Officer By Tripura PSC Last Date: 14.08.09 ONLINE/ Recruitment of Financial Services Executives in L.I.C. Last Date: 16.08.09/ Recruitment of various posts in S.B.I. Last Date: 31.08.09/ Faculty Recruitment in University of Delhi Last Date: 14.08.09/ Recruitment of Scientists in NISTADS Last Date: 11.08.09/ >

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination 2007 Solved Question Paper (Geography)

Solved Question Paper

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2007 Solved Paper

Geography

(Held on 23-12-2007)



1. Which one of the following ports is the leading exporter of iron ore ?
(A) Marmagaon
(B) Paradwip
(C) Vishakhapatnam
(D) Kochi
Ans : (C)

2. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : Hydergraph is based on rainfall and temperature data was developed by
Griffith Taylor.
Reason (R) : Hydergraph was developed by Griffith Taylor.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

3. ‘Kayals’ are found in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)


4. Which one of the following is not a suitable method for showing urban population ?
(A) Circle
(B) Shade
(C) Sphere
(D) Divided circle
Ans : (D)

5. Which one of the following is the highest peak of India ?
(A) Nanda Devi
(B) Kanchanjunga
(C) Makalu
(D) Everest
Ans : (A)

6. Noonmati Oil Refinery of India is located in—
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Kerala
Ans : (C)

7. Isohyets are—
(A) Lines on a map showing equal rainfall
(B) Lines on a map having same mean temperature
(C) Lines on a map having same barometric pressure
(D) Lines on a map showing equal height from mean sea level
Ans : (A)

8. Which one of the following types of forests occupies the highest percentage in India ?
(A) Tropical deciduous
(B) Savanna and desert vegetation
(C) Equatorial evergreen
(D) Conifers and pines
Ans : (A)

9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Projection)
(a) Bonne’s Projection
(b) Gall’s Projection
(c) Cylindrical Projection
(d) Mercator’s Projection
List-II (Property)
1. Length of equator is 2πR
2. Pole is a straight line
3. All parallels are standard parallels
4. The scale along the parallels and meridians is the same at a point
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (A)

10. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The Bhanger land belongs to the Pleistocene period.
Reason (R) : The Karewas of Kashmir are the Pleistocene deposits.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)

11. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The concept of differential heating about the origin of Indian Monsoon was given by Helley.
Reason (R) : The concept of differential heating explains the origin of Indian monsoon.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

12. Namdhapa Tiger Reserve is in the State of—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Bihar
Ans : (A)

13. Pensi La connects—
(A) Srinagar with Leh
(B) Sikkim with Tibet
(C) Himachal Pradesh with Kargil
(D) Himachal Pradesh with Tibet
Ans : (A)

14. Agricultural Location Theory was developed by—
(A) Von Thunen, J.H.
(B) Stamp, D.
(C) Thompson, W.S.
(D) Weber, A.
Ans : (A)

15. The term ‘Conurbation’ was coined by—
(A) Harvey, D.
(B) Patrick Geddes
(C) Dickinson, R. E.
(D) Ullman
Ans : (B)

16. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Mega City — P. Geddes
(B) Primate City — C. O. Sauer
(C) C. B. D. — C. C. Colby
(D) Rank Size Rule — G. K. Zipf
Ans : (D)

17. The Theory of Industrial Location was propounded by—
(A) Alfred Weber
(B) C. C. Colby
(C) Rostov, W. W.
(D) Christaller, W.
Ans : (A)

18. Which one of the following States is the leading producer of bauxite ?
(A) Jharkhand
(B) Orissa
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans : (B)

19. Which one of the following States is the leading producer of Gypsum ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

20. In which of the following States the highest percentage of Wallastonite is mined ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans : (A)

21. The first scientific attempt for the demarcation of agricultural regions of the world was made by—
(A) Stamp, D.
(B) Whittlesey, D.
(C) Hartshorne
(D) Johnston, R. J.
Ans : (B)

22. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kaiga — Tamil Nadu
(B) Kalpakkam —Andhra Pradesh
(C) Rawatbhata —Rajasthan
(D) Kundankulam —Kerala
Ans : (C)

23. Singhbhum Iron Ore Fields lie in the State of—
(A) Orissa
(B) Jharkhand
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

24. Which one of the following areas has the largest petroleum deposits in India ?
(A) Mumbai-High
(B) Godavari Basin
(C) Gujarat Coast
(D) Brahmaputra Valley
Ans : (A)

25. In which of the following States uranium is not found ?
(A) Meghalaya
(B) Himachal Pradesh
(C) Assam
(D) Uttarakhand (Uttaranchal)
Ans : (D)

26. Which of the following districts in Rajasthan fall under Bwhw climatic region ?
(A) Jaisalmer, Bikaner, Ganganagar
(B) Dungarpur, Banswara, Jhalawar
(C) Dholpur, Karauli, Bharatpur
(D) Jaipur, Ajmer, Bhilwara
Ans : (A)

27. Which one of the following is not suitable for the generation of geo-thermal energy in India ?
(A) East coast of Tamil Nadu
(B) Puga Valley of Ladakh
(C) Manikaran Area (Himachal Pradesh)
(D) West coast of Maharashtra
Ans : (A)

28. Ideal conditions for generation of solar energy is found in—
(A) Tamil Nadu
(B) Rajasthan
(C) Uttarakhand
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

29. Which one of the following lakes is of potable (sweet) water ?
(A) Sambhar Lake
(B) Dhebar Lake
(C) Phalodi
(D) Didwana
Ans : (B)

30. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Alwar —Sabi, Ruparel
(B) Udaipur —Banas, Berach
(C) Karauli —Jagar, Gambhir
(D) Dungarpur —Banganga, Morel
Ans : (D)

31. Lohagarh Fort is located at—
(A) Jaipur
(B) Alwar
(C) Bharatpur
(D) Dholpur
Ans : (C)

32. Which one of the following districts has the highest percentage of literacy (2001) ?
(A) Jaipur
(B) Kota
(C) Udaipur
(D) Sikar
Ans : (B)

33. Jayal Gravel Ridge is found in the district of—
(A) Barmer District
(B) Nagaur District
(C) Jalore District
(D) Churu District
Ans : (B)

34. Bankapatti area is found in the district of—
(A) Jodhpur
(B) Ajmer
(C) Nagaur
(D) Jhunjhunu
Ans : (C)

35. The source of the Chambal river is—
(A) Kumbhalgarh Plateau
(B) Mt. Abu
(C) Alwar Hills
(D) Janapau Hills
Ans : (D)

36. Which one of the following districts has highest percentage of forest area ?
(A) Karauli
(B) Udaipur
(C) Sirohi
(D) Banswara
Ans : (A)

37. Which one of the following countries supported Greening Aravalli Project in Rajasthan ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) England
Ans : (C)

38. Desert Development Programme in Rajasthan was started in—
(A) 1974-75
(B) 1982-83
(C) 1977-78
(D) 1986-87
Ans : (C)

39. ‘Lathi Series’ belongs to—
(A) Triassic Period
(B) Permian Period
(C) Silurian Period
(D) Ordovician Period
Ans : (A)

40. ‘Khoh Dariba’ region is associated with the mining of—
(A) Lead and Zinc
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Silver
Ans : (B)

41. Which one of the following rivers drains into Sambhar Lake ?
(A) Kantli
(B) Bandi
(C) Mendha
(D) Mashi
Ans : (C)

42. Rajasthan is the leading producer in the country in—
(A) Gram
(B) Mustard
(C) Cotton
(D) Wheat
Ans : (B)

43. Which one of the following districts are not included in Drought Prone Area Programme ?
(A) Kota—Baran
(B) Dungarpur—Banswara
(C) Tonk—Sawai Madhopur
(D) Alwar—Bharatpur
Ans : (D)

44. Which one of the districts has the largest deposits of Tungesten ?
(A) Ajmer
(B) Nagaur
(C) Sirohi
(D) Jaipur
Ans : (B)

45. Which one of the following districts is the leading producer of Maize ?
(A) Chittorgarh
(B) Bhilwara
(C) Raj Samand
(D) Udaipur
Ans : (D)

46. Which one of the following trees is known as ‘Kalp Taru’ of Rajasthan’ ?
(A) Sagawan
(B) Mango
(C) Neem
(D) Khejari
Ans : (D)

47. Main Sanctuary of ‘Dangland’ is—
(A) Bhainsrorgarh Sanctuary
(B) Kaladevi Wildlife Sanctuary
(C) Sita Mata Sanctuary
(D) Sajjangarh Wildlife Sanctuary
Ans : (B)

48. Menal Waterfall is located in the district of—
(A) Chittorgarh
(B) Bundi
(C) Bhilwara
(D) Rajsamand
Ans : (C)

49. Which one of the following districts accounts for lowest density of population (2001) ?
(A) Jodhpur
(B) Jaisalmer
(C) Barmer
(D) Jalore
Ans : (B)

50. Dabok Airport is associated with—
(A) Jodhpur
(B) Jaipur
(C) Kota
(D) Udaipur
Ans : (D)

51. Which one of the following States has the highest growth rate of population (1991–2001) ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

52. Which one of the following districts has the highest growth rate of urban population (1991–2001) ?
(A) Jodhpur
(B) Bhilwara
(C) Jaipur
(D) Hanumangarh
Ans : (C)

53. Arrange the following in a chronological order and select the correct answer using the code given below—
1. Gunj
2. Mindal
3. Riss
4. Wurm
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 3 1 4 2
(D) 1 2 4 3
Ans : (A)

54. The dinosaurs first appeared on the earth surface during the—
(A) Permian
(B) Jurassic
(C) Cretaceous
(D) Triassic
Ans : (B)

55. Which one of the following is the most fine grained extrusive rock ?
(A) Granite
(B) Peridotite
(C) Basalt
(D) Conglomerate
Ans : (C)

56. The ‘Aurora Borealis’ occurs in the—
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Ozonosphere
(D) Stratosphere
Ans : (B)

57. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Ridge/Plateau)
(a) Amsterdam—St. Paul Plateau
(b) Challenger Rise
(c) Dolphin Rise
(d) Juan De-Fuca
List-II (Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. South Atlantic Ocean
4. North Atlantic Ocean
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 3 2 4 1
Ans : (B)

58. Which one of the following has the largest number of satellites ?
(A) Uranus
(B) Neptune
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (C)

59. “The Present is the Key to the Past.” This statement was made by—
(A) Dutton
(B) Strahler
(C) Hutton
(D) Dana
Ans : (C)

60. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The islands along the mid Atlantic Ridge are highly prone to volcanic activity.
Reason (R) : The sea floor spreading is the main cause of earthquakes in the Atlantic Ocean.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)

61. The salinity of the oceans is maximum in the—
(A) Equatorial region
(B) Sub-Tropical region
(C) Sub-Polar region
(D) Tropical region
Ans : (B)

62. Arrange the following lakes in descending order according to area and select the correct answer using the code given below—
1. Huron
2. Michigan
3. Superior
4. Victoria
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (A)

63. Which one of the following soils has the largest percentage of the land area of the world ?
(A) Alfisols
(B) Entisols
(C) Inceptisols
(D) Aridisols
Ans : (D)

64. The concept of Peneplain was propounded by—
(A) Penck
(B) L. C. King
(C) Davis
(D) Lawson
Ans : (C)

65. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Country)
(a) Austria
(b) Albania
(c) Hungary
(d) Slovenia
List-II (Capital)
1. Budapest
2. Ljubljana
3. Vienna
4. Tirana
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 4 2 3 1
Ans : (A)

66. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Tokyo is the largest urban centre
(B) Kyushu is bigger than Shikoku
(C) Japan consists of 4000 islands
(D) The Ainu of Hokkaido belongs to yellow race
Ans : (C)

67. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Cook Strait lies between North and South Islands of New Zealand
(B) Bass Strait lies between Australia and New Zealand
(C) Foveaux Strait lies between Stewart Island and North Island of New Zealand
(D) Torres Strait lies between New Guinea and Australia
Ans : (B)

68. The Tropic of Capricorn passes through which one of the following countries ?
(A) Botswana
(B) Swaziland
(C) Zambia
(D) Zimbabwe
Ans : (A)

69. Which one of the following is not correct ?
(A) Rio de Janeiro is known as the magnificent city
(B) Rio de Janeiro has been the capital of Brazil
(C) Sao Paulo is a Mega City
(D) Sao Paulo is a Sea-Port
Ans : (D)

70. Brazilian Plateau is rich in—
(A) Petroleum
(B) Copper
(C) Nickel
(D) Iron ore
Ans : (D)

71. Which one of the following is the largest city of Africa ?
(A) Durban
(B) Lagos
(C) Nairobi
(D) Cairo
Ans : (D)

72. The marshy lands of rivers are known as ‘Sudd’ in which of the following countries ?
(A) Sudan
(B) Ethiopia
(C) Nigeria
(D) Egypt
Ans : (A)

73. Which one of the following is not a ‘land-locked’ country ?
(A) Mali
(B) Niger
(C) Chad
(D) Sudan
Ans : (D)

74. The island of Socotra belongs to—
(A) Yemen
(B) United Arab Emirates (UAE)
(C) Oman
(D) Saudi Arabia
Ans : (A)

75. Mt. Kota Kinabalu is the highest peak in—
(A) Myanmar
(B) Indonesia
(C) Thailand
(D) Malaysia
Ans : (D)

76. Which one of the following countries has the highest density of population ?
(A) Japan
(B) India
(C) China
(D) Indonesia
Ans : (A)

77. Which one of the following is the most busy navigable river ?
(A) Volga
(B) Sein
(C) Rhine
(D) Danube
Ans : (C)

78. Hoover Dam is located on—
(A) Colorado River
(B) Nile River
(C) Rhine River
(D) Niger River
Ans : (A)

79. World’s deepest Ocean Trench is—
(A) Kermadec Trench
(B) Marianas Trench
(C) Indonesian Trench
(D) Kuril Trench
Ans : (B)

80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Climatic type)
(a) Tropical Rain forest
(b) Tropical Savanna climate
(c) Mediterranean climate
(d) Humid Sub-tropical climate
List-II (Region)
1. Just at the fringe of Sahara
2. Western Africa near Equator
3. North-West USA
4. South Africa
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 4 3
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

81. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below—
List-I (Ocean Current)
(a) Agulhas Current
(b) El Nino Current
(c) Kuroshio Current
(d) Benguela Current
List-II (Name of Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. South Atlantic Ocean
3. South Pacific Ocean
4. Indian Ocean
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (A)

82. The International Airport of Washington D.C. is known as—
(A) George Bush International Airport
(B) Dulles International Airport
(C) Heathrow International Airport
(D) Gatwick International Airport
Ans : (B)

83. The concept of Continental Drift was propounded by—
(A) Holms
(B) Wegener
(C) Kober
(D) Daly
Ans : (B)

84. The Tetrahedral Theory was propounded by—
(A) Wegener
(B) Joly
(C) Lowthian Green
(D) Jaffreys
Ans : (C)

85. The author of Anthropogeography was—
(A) Ratzel F.
(B) Semple
(C) Ritter C.
(D) Huntington
Ans : (A)

86. The main contribution of Al-Idris was in the field of—
(A) Astronomy
(B) Cartography
(C) Historical Geography
(D) Physical Geography
Ans : (B)

87. The prime meridian of the classical Indian geographers used to be drawn through the city of—
(A) Patliputra
(B) Ujjain
(C) Indra Prastha
(D) Kannauj
Ans : (B)

88. Which one of the following has the highest rank in Human Development ?
(A) Vietnam
(B) Malaysia
(C) Philippines
(D) Indonesia
Ans : (B)

89. The shelter of Badwins tribe is known as—
(A) Khaima
(B) Igloo
(C) Kraal
(D) Reed-Hut
Ans : (D)

90. “Man is a product of earth surface.” This statement was made by—
(A) Semple
(B) Kant
(C) Humboldt
(D) Ritter
Ans : (A)

91. Which one of the following is the longest river in the world ?
(A) Nile
(B) Amazon
(C) Niger
(D) Congo
Ans : (A)

92. Which one of the following is a Mega City in the world ?
(A) Tokyo
(B) Hyderabad
(C) Nairobi
(D) Frankfurt
Ans : (A)

93. The R.F. of 45 N/13 will be—
(A) 1 : 25,000
(B) 1 : 10,000
(C) 1 : 50,000
(D) 1 : 100,000
Ans : (C)

94. The line joining the points of equal height above sea level is known as—
(A) Isobar
(B) Isotherm
(C) Isohyet
(D) Contour
Ans : (D)

95. Which one of the following statements is not correct ?
(A) For Baltic region and France the conical projection with two standard parallel is most appropriate
(B) Trans-Siberian railways can best be shown on conical projection with one standard parallel
(C) International map projection is a modified Bonne’s projection
(D) Bonne’s projection is a modified conical projection
Ans : (C)

96. The concept of base level was given by—
(A) Powell
(B) Davis
(C) King
(D) Penck
Ans : (A)

97. The principle of Interaction was introduced by—
(A) Martone
(B) Richthofen
(C) Brunhes
(D) Vidal de La Blache
Ans : (C)

98. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below—
Assertion (A) : The Mollweid Projection was propounded by a British Cartographer.
Reason (R) : Mollweid Projection is an equal area projection.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (D)

99. Arrange the following States in respect of coal reserves and select the correct answer from the code given below—
1. Jharkhand
2. Madhya Pradesh
3. Orissa
4. West Bengal
Codes :
(A) 1 4 2 3
(B) 1 3 4 2
(C) 4 3 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (B)

100. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?
(A) Mahanadi
(B) Narmada
(C) Son
(D) Godavari
Ans : (B)

0 comments: