Search This Blog

End-user pact must to access US arms market: Experts China supports B`desh-India talks on Tipaimukh dam Afghans differ from world view of NATO role: Poll `Clinton set the pace for Indo-US relationship` Microsoft sales drop sharply, sees no quick recovery 29 new cases of swine flu push India`s tally to 371 16 PSUs don’t have whistle-blower mechanism: CAG Spectrum allocation cost govt Rs 60K cr: Oppn Pashupatinath temple to appoint two Indian priests

LATEST EMPLOYMENT NEWS

Recruitment of various posts by Shreyas Gramin Bank Last Date: 25.08.09 / Recruitment of various posts by Maharashtra PSC Last Date: 20.08.09 / Recruitment of various posts in Gurukula Kangri Vishwavidyalaya Last Date: 24.08.09 / Recruitment of various posts in ILBS Last Date: 12.08.09/ Recruitment of Quality Control Officers in IOCL Last Date: 11.08.09 ONLINE/ Faculty Recruitment in Biju Patnaik University of Technology Last Date: 08.08.09/ Recruitment of Administrative Officer in New India Assurance Company Limited Last Date: 17.08.09/ Recruitment of Auditors and Accountants by SSC Last Date: 21.08.09/ Recruitment of various posts in NIRD Last Date: 31.08.09/ CAS Exam 2009 by CSIR Last Date Extended upto: 31.07.09/ Recruitment of Artisans in BHEL Last Date: 04.08.09/ Faculty Recruitment in Nagaland University Last Date: 31.08.09/ Recruitment of Information and Cultural Officer By Tripura PSC Last Date: 14.08.09 ONLINE/ Recruitment of Financial Services Executives in L.I.C. Last Date: 16.08.09/ Recruitment of various posts in S.B.I. Last Date: 31.08.09/ Faculty Recruitment in University of Delhi Last Date: 14.08.09/ Recruitment of Scientists in NISTADS Last Date: 11.08.09/ >

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2007 Solved Paper

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2007 Solved Paper
Public Administration
(Held on 23-12-2007)


1. The term ‘Economic and Social Planning’ is included in Indian Constitution. In which part of following this provision has been made ?
(A) Directive Principles for State Policy
(B) Preamble of Constitution
(C) Union List
(D) Concurrent List
Ans : (D)

2.The tenure system for Civil Services in India was started during the period of—
(A) Bentinck
(B) Cornwallis
(C) Curzon
(D) Montagu
Ans : (C)

3. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Kind of Budget)
(a) Line Item Budget
(b) Performance Budget
(c) Planning Programming Budget.
(d) Zero-based Budget.
List-II (Basic Orientation of Budget)
1. Control
2. Decision making
3. Management
4. Planning
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 1 3 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 1 4 2 3
Ans : (A)

4. Under which Article of Constitution the Governor of State is bound to lay before House of Legislature the Annual Financial Statement of State ?
(A) Article-111
(B) Article-117
(C) Article-202
(D) Article-203
Ans : (C)


5. Who was the first Lokayukta of Rajasthan ?
(A) K.P.S. Menon
(B) I.G. Dua
(C) D.P. Gupta
(D) M.C. Jain
Ans : (C)

6. Who is in-charge of Office of Public Service and Science in Britain ?
(A) Cabinet Secretary
(B) The Chancellor of the Duchy of Lancaster
(C) Lord Chancellor
(D) Chancellor of Exchequer
Ans : (A)


7. Personnel administration of employees of Zila Parishad and Panchayat Samiti in Rajasthan is managed by—
(A) Zila Parishad
(B) State Government
(C) District Administration
(D) Zila Establishment Committee
Ans : (A)

8. Who will make rules for the more convenient transaction of business of Government of India and for allocation among Ministers of the said business ?
(A) President
(B) Cabinet Secretariat
(C) Prime Minister
(D) Parliament
Ans : (A)

9. Which one is not characteristics of ‘Sala Model’ of Riggs ?
(A) Actual behaviour is similar to formal expectations
(B) Institutional corruption
(C) Nepotism in recruitment
(D) Above all
Ans : (A)

10. Discussion on organisation of Planning Commission is incomplete without reference to its attached bodies. Consider the following—
1. Programme Evaluation Organisation
2. National Informatic Centre
3. Plan Finance Division
4. Department of Rural Development
Which organisations are attached to Planning Commission ?
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1 and 4
Ans : (A)

11. In which year the institution of Lokayukta was established in Rajasthan ?
(A) 1970
(B) 1971
(C) 1972
(D) 1973
Ans : (D)

12. Who had recommended for productive planning with a constitutional status in India ?
(A) Pt. Jawaharlal, Nehru
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. B. R. Ambedkar
(D) K.C. Neogi
Ans : (C)

13. ‘The Collector sometimes when overburdened with work, grumbles that he has the life of a dog, but knows that he has work of a man.’ Who said it ?
(A) L.S.S.O. Malley
(B) Ramsay MacDonald
(C) Mangat Rai
(D) P.R. Dubhasi
Ans : (A)

14. The CLECTS is prismatic society of Riggs are—
(A) Elite groups who use traditional clouts to win election
(B) Hereditary leaders of castegroup
(C) Elected leader of middle class
(D) Influential political leader
Ans : (A)

15. The Parliamentary Commissioner for Administration in England is Parliamentary Ombudsman.
Consider the following—
1. Is independent of Government.
2. Investigates complaints referred through Member of Parliament.
3. Investigates complaint about Government policy.
4. Reports his findings to Member of Parliament.
What are the characteristics of Parliamentary Commissioner for Administration ?
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) Above all
Ans : (C)

16. According to Likert, which of the following types of leadership is the most successful and effective ?
(A) Exploitative-authoritative
(B) Benevolent-authoritative
(C) Participative
(D) Consultative
Ans : (C)

17. Consider the following steps—
1. Identification of problem
2. Search for alternatives
3. Evaluation of alternatives
4. Comparison of alternatives
Which of the above is the correct step of decision-making ?
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 1, 3, 2, 4
(C) 1, 2, 4, 3
(D) 1, 2, 3, 4
Ans : (C)

18. 16. Who has coined the term Cybernetics ?
(A) Weaver
(B) Wilber Schramm
(C) Claude Shannon
(D) Norbert Weiner
Ans : (D)

According to Likert, which of the following types of leadership is the most successful and effective ?
(A) Exploitative-authoritative
(B) Benevolent-authoritative
(C) Participative
(D) Consultative
Ans : (C)
19. The Theory X assumption did not cover which of the following ?
(A) Most of workers not inherently dislike work
(B) Most of people must be coerced, controlled or threatened for the achievement of organizational goals
(C) The average human being prefers to be directed
(D) They have relatively little ambitions and wants
Ans : (A)

20. Which one of the following is covered under Eleventh Schedule of the Indian Constitution ?
(A) Union List
(B) State List
(C) Allocation of seats in the Council of States
(D) Jurisdiction of functions of Panchayats
Ans : (D)

21. In a communication process, the sender of information seeks to establish a commonness with the receiver of information.
Consider the following—
1. When interacting with others, words, letters etc. are used.
2. Two or more persons are involved in communication.
3. The interaction process is motivated by sharing of information towards common
ends.
4. Above all.
What are the characteristics of communication ?
Codes :
(A) 1
(B) 4
(C) 3
(D) 2
Ans : (B)

22. Which of the following Provisions of Indian Constitution provides constitutional safeguards to Civil Servants ?
(A) Article 309
(B) Article 310
(C) Article 311
(D) Article 32
Ans : (C)

23. Before the introduction of money bill in Lok Sabha, whose recommendation is necessary ?
(A) President
(B) Prime-Minister
(C) Speaker
(D) Chairman of the Rajya Sabha
Ans : (A)

24. The reservation in appointments in favour of any backward class has a constitutional base. In which Article of Indian Constitution such provision has been made ?
(A) Article 16(i)
(B) Article 16(ii)
(C) Article 16(iii)
(D) Article 16(iv)
Ans : (D)

25. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Statements)
(a) Budget is series of goals with price tag attached.
(b) Finance is the fuel of Administrative Machinery.
(c) Government is Finance.
(d) All undertakings depend upon finance, hence foremost, attention shall be paid to the treasury.
List-II (Thinkers)
1. Kautilya
2. Lloyd George
3. P. K. Wattal
4. Aron Wildavski
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 1 2 3 4
(C) 3 1 4 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (D)

26. Match list-I with list-II and select the correct answer —
List-I (Thinkers)
(a) Mouney and Reiley
(b) Etzioni
(c) Marvick
(d) Gouldner
List-II (Kinds of Leadership)
1. Institutionists, Specials, Hybrids.
2. Titular Leaders, controller, true organisers.
3. Officials, Informal Leaders, Formal Leaders.
4. Locals and Cosmopolitans.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 3 2 4
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 4 3
Ans : (B)

27. Which one of the following is not the merit of Rank classification ?
(A) It is easy to understand and administer
(B) It defines the contents of any job in detail
(C) It encourages career opportunities
(D) It attracts competent persons to the service
Ans : (B)

28. Match list-I with list-II and select the correct—
List-I (Item)
(a) Constitution of Municipalities
(b) Reservation of seats in Municipal bodies.
(c) State Finance Commission.
(d) Term of Municipalities.
List-II (Articles of the Constitution)
1. 343 Q
2. 243 T
3. 243 Y
4. 243 U
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 3 2 1 4
(D) 1 4 3 2
Ans : (B)

29. Which one of the following Writs gives the direction to an official for performance of duty ?
(A) Habeas Corpus
(B) Mandamus
(C) Certiorari
(D) Quo-Warranto
Ans : (B)

30. Which of the following are the tools of budgetary control exercised by the Parliament ?
1. Cut Motions
2. Financial Committees of Parliament.
3. Comptroller and Auditor General of India.
4. Approval of estimates for demands.
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) Above all
Ans : (D)

31. Which one of the following is not the function of Public Officials ?
(A) To implement Government Policy
(B) To advise the political executive on policy matters
(C) To maintain Public relations
(D) To make the decision on policy
Ans : (D)

32. Which one of the following statements is not correct in respect of French Civil Services ?
(A) Recruitment and training are combined in the ENA
(B) The corps is a basic unit of Civil Services
(C) Ecole Polytechnique does not conduct training for higher technical corps
(D) It is elitist and very legalistic
Ans : (C)

33. ‘No Tax shall be levied or collected except by authority of Law’. Which Article of Indian Constitution provides this ?
(A) 110
(B) 117
(C) 265
(D) 266
Ans : (C)

34. The elections for various Panchayati Raj bodies in Rajasthan are managed by—
(A) Election Commission
(B) State Election Commission
(C) Directorate of Panchayati Raj
(D) Zila Parishad
Ans : (B)

35. The body of apex of the system of Administrative Court in France is the—
(A) Constitutional Council
(B) Economic and Social Council
(C) Council of State
(D) Court of Accounts
Ans : (C)

36. Who among the following is considered as first comparativist in Public Administration ?
(A) Woodrow Wilson
(B) Goodnow
(C) L.D. White
(D) Fred Riggs
Ans : (A)

37. Which of the following is not characteristic of Development Administration ?
(A) Goal orientation
(B) Change orientation
(C) Result orientation
(D) Effectiveness
Ans : (C)

38. Which one of the following is not correct about anonymity of Civil Servants ?
(A) They cannot be criticised by name in the Legislature
(B) The minister concerned defends actions of Civil servant of his department
(C) Civil servants perform their official duty as per rules
(D) They cannot be held responsible for their acts of omission and commission
Ans : (D)

39. In Rajasthan, State PIanning Board was created on the recommendation of—
(A) Rajasthan Administrative Reforms Committee, 1967
(B) Secretariat Procedure Committee, 1971
(C) Secretariat Re-organisation Committee, 1969
(D) Secretaries Committee of the Government of Rajasthan, 1962
Ans : (A)

40. ‘The Chief Secretary’s job is not a technician’s or even a professional’s, he is not a knowledgable engineer, nor even a first class magistrate, he is a part of process of Government and in a democratic republic, part of human process.’ Who said it ?
(A) E.N. Magat Rai
(B) Dharmvir
(C) V. D. Murti
(D) Mohan Mukherjee
Ans : (A)

41. ‘Heuristics’ in context of decision making imply—
(A) Error and Trial method
(B) Rational decision making
(C) Decision based on deep analysis
(D) Decision based on bounded rationality
Ans : (A)

42. The ‘quorum’ for meetings of any Panchayati Raj body as per Rajasthan Panchayati Raj Act is—
(A) 1/10 of total members
(B) 1/3 of total members
(C) 1/4 of total members
(D) None of above
Ans : (B)

43. Consider the following statements—
1. Budget is an economic horoscope of the country
2. Budget is a political document which provides a glimpse of entire philosophy of Government
3. Budget is formulated by Legislature
4. The budget is the nut-bolts of Public Policy
Which of the above are characteristics of Budget ?
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (B)

44. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Model)
(a) Linking Pin Model
(b) Decision Tree
(c) Garbage Cane Model
(d) Theory X and Theory Y
List-II (Given by)
1. Mc Gregor
2. Likert
3. Duncan
4. Cohen, March and Olson
5. Fred Fiedler
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 3 4 5 1
(C) 4 5 3 1
(D) 2 4 3 1
Ans : (D)

Directions—(Q. 45-46) The following two items consists of two statements, one labelled as the ‘Assertion’ (A) and the other as ‘Reason’ (R). Carefully examine these two statements and select the answers to these items using codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Ans : (B)

45. Assertion (A) : The Council of Ministers shall be collective responsible to the House of People.
Reason (R) : The Minister shall hold office during the pleasure of President.
Ans : (B)

46. Assertion (A) : Ordinances should be promulgated only where absolutely necessary. A responsible Government should be careful about it.
Reason (R) : It gives the executive a clear power to legislate and is an encroachment on the jurisdiction of the Parliament.
Ans : (C)

47. Who said that in the science of administration whether public or private, the basic good is efficiency ?
(A) Urwick
(B) Luther Gulick
(C) Henri Fayol
(D) J.D. Mooney
Ans : (C)

48. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Statements)
(a) Public Administration stand in danger of … senescence.
(b) That Public Administration is that lusty young giant of a decade ago, may now evaporate as a field.
(c) Public Administrationists as administrative Platonists.
(d) Public Administrationists has an uncomfortable and second class citizenship.
List-II (Authors)
1. Martin Landau
2. Paul Appleby
3. Waldo
4. F.M. Marx
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 2 1 3
(C) 1 2 3 4
(D) 4 1 2 3
Ans : (D)

49. Who said that Politics has to do with policies or expression of State will while Administration has to do with the execution of these policies ?
(A) Woodrow Wilson
(B) Goodnow
(C) Waldo
(D) J.M. Gaus
Ans : (A)

50. Who said that administration is knowledge, knowledge is power. Administration is power, this simplistic syllogism is major reality of our post-industrial age—
(A) James D. Carrol
(B) James Fallows
(C) Jimmy Carter
(D) John F. Kennedy
Ans : (A)

51. Organisation is the form of every human association for attainment of a common purpose. Who has given this definition ?
(A) Gulick
(B) James D. Mooney
(C) L.D. White
(D) Simon
Ans : (B)

52. Willy-nilly, administration is every one’s concern. If we wish to survive, we had better be intelligent about it. Who said it ?
(A) Henri Fayol
(B) Adams Brooks
(C) Dwight Waldo
(D) Wallace B. Donham
Ans : (B)

53. While making comparison with private administration, who said that Public Administration is adrift with compass or anchor ?
(A) Simon
(B) Peter Self
(C) Paul Appleby
(D) Ludwig Von Mises
Ans : (D)

54. Which one is not characteristics of closed model of organisation ?
(A) Routine task
(B) Conflict within organization is adjusted by interaction with peers
(C) Task specialisation
(D) Means are emphasized
Ans : (B)

55. Which one of the following is not a driving paradigm of New Public Management ?
(A) Devolving authority
(B) Developing competition and choice
(C) Providing responsive service
(D) Emphasis on procedure
Ans : (D)

56. Public Management is merger of normative orientation of Traditional Public Administration and the instrumental orientation of general management. Who said it ?
(A) L.A. Gunn
(B) Perry and Kramer
(C) Christopher Hood
(D) Tullock
Ans : (B)

57. Who was the first present give red-tape its sociological baptism ?
(A) Lord Lytton
(B) Herbert Spencer
(C) Sidney Smith
(D) Alexander Leighton
Ans : (A)

58. Who said that organisation is the machine of management in its achievement of the ends determined by administration ?
(A) William Schulze
(B) Oliver Sheldon
(C) Gladden
(D) Luthur Gulick
Ans : (A)

59. Which of the following is concerned with the modification of role expectancies and welding of divergent elements to preserve organisation integrity ?
(A) Galbraith’s Information Processing
(B) Bakke’s Fusion Process
(C) Duncan’s Decision Making Process
(D) Likert’s Group Theory
Ans : (B)

60. The older theory or organization is not science, as often claimed, but theology in sense that it is a set of beliefs accepted on faith, not on demonstration of empirical reality. Who has given this statement ?
(A) F.W. Taylor
(B) Herbert Simon
(C) Earl Latham
(D) Elton Mayo
Ans : (B)

61. Hierarchy is the linchpin that locks the form. Who said it ?
(A) Allen Schick
(B) Earl Latham
(C) Golembiewski
(D) Stephen K. Bailey
Ans : (A)

62. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Organisation)
(a) Project Organisation
(b) Matrix Organisation
(c) Horizontal Organisation
(d) Network Organisation
List-II (Characteristics)
1. Existence of horizontal and diagonal relationship.
2. Facilitate co-operation, team work and customer orientation.
3. Independent Unit have a link with a web of other unit.
4. Project organisation plus a functional organisation.
5. Flexible to facilitate management change.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 1 5 2 3
(C) 5 2 1 3
(D) 2 4 5 3
Ans : (C)

Directions—(Q. 63-72) The following 10 items consist of two statements, one labelled as the ‘Assertion’ (A) and the other as ‘Reason’ (R). You are to examine these two state-ments carefully and select the answers to these items using the codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

63. Assertion (A) : The Principle of Organisation is from the literature of Business Administration.
Reason (R) : There is larger area of overlapping interest and ideas between two fields, however, and in the matter of organizational analysis, Public Administration is heavily indebted of Business Administration.
Ans : (A)

64. Assertion (A) : Administration is a fine art.
Reason (R) : It summons an imposing body of special talents on behalf of a collaborative creation which is integral to the conduct of civilized living today.
Ans : (A)

65. Assertion (A) : Administration is now so vast an area that a philosophy of administration come close to being a philosophy of life.
Reason (R) : Administration is concerned with both ends and means.
Ans : (B)

66. Assertion (A) : Generalists play an important role in the policy function of the Government in India.
Reason (R) : A large number of top post in the Union and State Administrations are manned by the specialists.
Ans : (C)

67. Assertion (A) : The system approach is based on the concept that organisation should be studied as a whole because the behaviour of one part has a considerable impact on the others.
Reason (R) : The system approach ignores the infractions between a system and its environment.
Ans : (C)

68. Assertion (A) : The concept of civil service neutrality is changing in developing countries.
Reason (R) : Civil servants play a pivotal role in the developing countries.
Ans : (B)

69. Assertion (A) : Paul Appleby suggested two basic types of changes in administration constant and episodic.
Reason (R) : Constant change is reorganisation and episodic is incremental change.
Ans : (C)

70. Assertion (A) : The grapevine supplements the formal sources of information in the organisation. It has its usefulness in organisation life.
Reason (R) : It creates an actual system of relationship in the organisation which is vastly different from what is formally prescribe.
Ans : (B)

71. Assertion (A) : Administrative State is the name given to that State in which the executive branch is dominate one even though it has the legislature and the judiciary.
Reason (R) : The function Public Administration have expanded in scale, range and nature.
Ans : (B)

72. Assertion (A) : Open model theorists dislike the rigidity, the inflexibility, emphasis on means and anti-humanist view of bureaucracy.
Reason (R) : Close model theorists consider organisation as a fluid network structure.
Ans : (C)

73. ‘Bureaucracy is the term usually applied to a system of Government to control of which is so completely in the hands of officials that their power jeopardize the liberty of ordinary citizens.’
Who has given this statement ?
(A) H. J. Laski
(B) Ramsay Muir
(C) Lord Hewart
(D) Betrand Russel
Ans : (A)

74. Which one is major role of formal organisation ?
(A) Satisfaction of member
(B) Profitability of enterprises
(C) Service to the society
(D) Harmonious relations in the organization
Ans : (B)

75. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Name of Writer)
(a) Paul H. Appleby
(b) Arther F. Bentley
(c) David Easton
(d) Wright Mills
List-II (Book)
1. Big Democracy
2. The Power Elite
3. The Process of Government
4. The Political system
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 1 3 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 2 4 3
Ans : (C)

76. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Name of Thinker)
(a) Maslow
(b) Alderfer
(c) Pareek
(d) Porter and Lawler
List-II (Theory)
1. Need Hierarchy Theory
2. Mixed Model
3. Performance Satisfaction Theory
4. ERG Theory
5. Integrated Theory of Work Motivation.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 5
(B) 1 4 5 3
(C) 1 3 5 2
(D) 1 4 5 2
Ans : (B)

77. A significant approach to communication event is based on Laswell formula, that deal with—
(A) Communication sequence
(B) Communication – interpretation modes
(C) Communication competence
(D) Communication control
Ans : (D)

78. Which one of following leadership styles permits substantial delegation of authority to subordinates and allows them to set objective and solve problems themselves ?
(A) Autocratic Leadership
(B) Democratic Leadership
(C) Permissive Leadership
(D) Visionary Leadership
Ans : (B)

79. The basis of influence in informal organisation is—
(A) Organisational position
(B) Person
(C) Authority
(D) Closeness with higher people
Ans : (B)

80. Which of the following book is called in apt text of Entrepreneurial Government ?
(A) Reinventing Government (David Osborne and Ted Gaeber)
(B) Government and Politics in Africa (Goren Hyden)
(C) A Public Management for all Seasons. (Christopher Hood)
(D) The Public Sector : Concept, Model and Approaches (Jan- Erik-Lan)
Ans : (A)

81. Which one of the following is not created by Act of Parliament ?
(A) University Grants Commission
(B) Backward Class Commission
(C) Atomic Energy Commission
(D) Railway Board
Ans : (D)

82. Match the list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Book)
(a) Organisations
(b) Hand book of Organisations
(c) Organisations in Action
(d) Principles of Organization
List-II (Author)
1. March
2. Mooney and Reiley
3. James D Thompson
4. March and Simon
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 2 4 3 1
(D) 4 1 2 3
Ans : (D)

83. Which one of the following administrative theories is called Genric Management ?
(A) Bureaucratic
(B) Scientific Management
(C) Human Relations
(D) Administrative Management
Ans : (C)

84. Which of the following is defined as a process of analysing and collecting information relating to operation and responsibilities of a specific job ?
(A) Job description
(B) Job design
(C) Job analysis
(D) Job enlargement
Ans : (C)

85. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I
(a) Veblen
(b) Dewey
(c) Warnotte
(d) Lord Hewart
List-II
1. Professional Deformation
2. Occupational Psychosis
3. The great game of politics
4. Trained incapacity
5. New Despotism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 5
(B) 4 2 1 5
(C) 2 1 5 2
(D) 3 2 4 5
Ans : (B)

86. To whom the Union Public Service Commission presents its annual report as to work done by the Commission ?
(A) Prime Minister
(B) Council of Minister
(C) Parliament
(D) President
Ans : (D)

87. On which date the Governor of Rajasthan assented The Rajasthan Panchayati Raj Act ?
(A) April 23, 1994
(B) May 21, 1994
(C) July 12, 1994
(D) October 2, 1994
Ans : (A)

88. Consider the following advantages claimed by the Centre for All India Services—
1. Control over State Administration.
2. Uniformed and highly standard of recruitment and training.
3. Experience is beneficial to both Centre and State.
4. Develop all India out-look.
Which are correct in above ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (B)

89. When was the first Central Service Commission set up ?
(A) 1919
(B) 1926
(C) 1935
(D) 1937
Ans : (B)

90. Who had coined the term All India Service ?
(A) Aitchon Commission, 1887
(B) Committee on Division of Function, 1918
(C) Government of India, 1919
(D) Maxwell Committee, 1937
Ans : (B)

91. Who was called the Father of Local Self Government during British Rule ?
(A) Mayo
(B) Montagu
(C) Ripon
(D) Chelmsford
Ans : (C)

92. Which one is not mission of organisation development ?
(A) Improve the ability of individual member
(B) Avoid human emotions
(C) Reduce the tension
(D) Team management
Ans : (B)

93. For which of the following the President’s recommendation is required for introduction of Bill ?
(A) Bill for formation of new states and alternation of areas or name of existing State
(B) Money Bills
(C) Both (A) and (B)
(D) None of above
Ans : (C)

94. Which one of the following country first developed scientific method for recruitment ?
(A) Ancient India
(B) U.S.A.
(C) Britain
(D) China
Ans : (D)

95. ‘Administration is a moral act and administrator is a moral agent.’ Who said it ?
(A) Adm Brook
(B) Dimock
(C) C.A. Bernard
(D) Ordway Tead
Ans : (D)

96. Rajasthan Panchayati Raj Act has made detailed provisions for Gram Sabha. Which Articles of above Act is related with Gram Sabha ?
(A) Article 1, 2, 3, 4, 5
(B) Article 2, 3, 4, 5, 6
(C) Article 3, 4, 5, 6, 7, 8
(D) Article 4, 5, 6, 7, 8
Ans : (C)

97. There will be one or more Vigilance Committees to supervise the functions, implementation of schemes and other activities of Gram Panchayat in Rajasthan. Who will constitute the Vigilance Committee ?
(A) State Government
(B) District Collector
(C) Panchayat Samiti
(D) Gram Sabha
Ans : (D)

98. The middle-tier of Panchayati Raj Institution in Rajasthan is Panchayat Samiti, which is composed by—
1. Direct elected members for Panchayat Samiti.
2. Sarpanchs of Village Panchayats.
3. Member of State Legislative Assembly whose constituency partly or fully come
under the area of Panchayat Samiti.
4. Nominated members.
Codes :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, and 4
Ans : (A)

99. Consider the following with reference to Rajasthan Panchayati Raj Act—
1. Direct Elections of members at all levels.
2. Reservation of seats for weaker-sections.
3. Direct Elections of all chairperson at all levels.
4. Elections are managed by State Election Commission.
Which of above are existed in Rajasthan ?
Codes :
(A) 1, 3, 4
(B) 1, 2, 4
(C) 1, 2, 3
(D) 2, 3, 4
Ans : (B)

100. In Britain, responsibility for Central Co-ordination and Management of Civil Services is divided between—
(A) Cabinet office and Treasury
(B) Treasury and Home Department
(C) Prime Minister and Home Department
(D) Cabinet Office and Prime Minister Office
Ans : (B)

0 comments: