Search This Blog

End-user pact must to access US arms market: Experts China supports B`desh-India talks on Tipaimukh dam Afghans differ from world view of NATO role: Poll `Clinton set the pace for Indo-US relationship` Microsoft sales drop sharply, sees no quick recovery 29 new cases of swine flu push India`s tally to 371 16 PSUs don’t have whistle-blower mechanism: CAG Spectrum allocation cost govt Rs 60K cr: Oppn Pashupatinath temple to appoint two Indian priests

LATEST EMPLOYMENT NEWS

Recruitment of various posts by Shreyas Gramin Bank Last Date: 25.08.09 / Recruitment of various posts by Maharashtra PSC Last Date: 20.08.09 / Recruitment of various posts in Gurukula Kangri Vishwavidyalaya Last Date: 24.08.09 / Recruitment of various posts in ILBS Last Date: 12.08.09/ Recruitment of Quality Control Officers in IOCL Last Date: 11.08.09 ONLINE/ Faculty Recruitment in Biju Patnaik University of Technology Last Date: 08.08.09/ Recruitment of Administrative Officer in New India Assurance Company Limited Last Date: 17.08.09/ Recruitment of Auditors and Accountants by SSC Last Date: 21.08.09/ Recruitment of various posts in NIRD Last Date: 31.08.09/ CAS Exam 2009 by CSIR Last Date Extended upto: 31.07.09/ Recruitment of Artisans in BHEL Last Date: 04.08.09/ Faculty Recruitment in Nagaland University Last Date: 31.08.09/ Recruitment of Information and Cultural Officer By Tripura PSC Last Date: 14.08.09 ONLINE/ Recruitment of Financial Services Executives in L.I.C. Last Date: 16.08.09/ Recruitment of various posts in S.B.I. Last Date: 31.08.09/ Faculty Recruitment in University of Delhi Last Date: 14.08.09/ Recruitment of Scientists in NISTADS Last Date: 11.08.09/ >

Marketing and Business General Knowledge Solved Question

Marketing & Business General Knowledge Solved Question

Bank PO, Bank Clerk , MBA

1. Which is the component of marketing environment ?

(A) Legal environment

(B) Political environment

(C) Social and cultural environment

(D) All of these

(E) None of these

2. Marketing environment may be—

(A) Dynamic and Geographical limit

(B) Correct

(C) Full

(D) Fixed

(E) All of these

3. Which is the nature of marketing environment ?

(A) Internal and external environment

(B) Mutual Factors

(C) Dynamic Factor

(D) All of these

(E) None of these

4. Which is Social environment of a bank ?

(A) Caste System

(B) Political stability and status

(C) Inflation

(D) Exchange rate

(E) All of these

5. The dynamic factors are—

(A) Social and Political Factors

(B) Cultural Factor

(C) Technological Factor

(D) Economic Factor

(E) All of these

6. Which is mutual factors of marketing environment ?

(A) Labour

(B) Political system affected by Social factor

(C) Capital

(D) Plant

(E) Exchange

7. Target customer means—

(A) Present Customer

(B) The Customer to whom goods/service to be sold

(C) Staff

(D) Ex-customer

(E) Ex-staff

8. Nature of marketing environment includes—

(A) Changes as per environment

(B) Communication

(C) Challenges

(D) Wide market

(E) All of these

9. How many partners may be in a banking company ?

(A) 10

(B) No. of partner may be decided by customer

(C) 15

(D) 20

(E) 5

10. A bank is regulated by—

(A) Indian Companies Act, 1956

(B) Banking Regulation Act, 1949

(C) Indian Contract Act, 1872

(D) All of these

(E) None of these

11. Which is a Final account of a bank ?

(A) Profit and Loss A/c

(B) Balance Sheet

(C) Trading A/c

(D) A and B

(E) None of these

12. ………… is a Bank of Banks.

(A) State Bank of India

(B) Reserve Bank of India

(C) UCO Bank

(D) Canara Bank

(E) UTI Bank

13. NPA stand for—

(A) Net Par Assets

(B) Non-Performing Assets

(C) Net Performing Assets

(D) All of these

(E) None of these

14. What is full form of PA ?

(A) Performing Assets

(B) Public Act

(C) Public Assets

(D) All of these

(E) None of these

15. Loan and Advance of a bank is—

(A) Assets of bank

(B) Liabilities of bank

(C) Bill

(D) Cost

(E) All of these

16. NBAs stand for—(In case of bank)

(A) Net Book Assets

(B) Non-Banking Assets

(C) Non-Book Act

(D) Non-Banking Act

(E) All of these

17. PSBs is a—(In case of bank)

(A) Public Social Books

(B) Public Sector Banks

(C) Private Social Banks

(D) All of these

(E) None of these

18. What is full form of SCBs ? (In case of bank)

(A) School Commerce Books

(B) Schedule Commercial Banks

(C) Schedule Cost Books

(D) All of these

(E) None of these

19. Which is nature of marketing environment ?

(A) Satisfaction of environment

(B) Exchange of bank’s information

(C) Geographical limit

(D) All of these

(E) None of these

20. Need of marketing environment includes—

(A) Knowledge Fluctuation in banking system

(B) Knowledge of Changes

(C) Measurement of risk

(D) All of these

(E) None of these

21. Put option is available for—

(A) Buyer

(B) Seller

(C) Buyer or seller

(D) Regulated Authority of Bank

(E) All of these

22. The exchange department of a bank—

(A) Produce the banker note

(B) Convert the Foreign Currency into domestic Currency

(C) Issue a ATM Card

(D) Issue a Kishan Card

(E) Issue a bank note

23. ADRs is a—(In capital market)

(A) American Depository Receipts

(B) All Deposits Rate

(C) All Division Rule

(D) All of these

(E) None of these

24. Resource should be obtained at—

(A) Maximum Cost

(B) Minimum Cost

(C) No Cost no Profit

(D) All of these

(E) None of these

25. Which is the result of marketing environment ?

(A) Innovation

(B) Development of Competitive ability

(C) Knowledge of Challenge

(D) All of these

(E) None of these

Answers :

1. (D) 2. (A) 3. (D) 4. (A) 5. (E)

6. (B) 7. (B) 8. (E) 9. (A) 10. (B)

11. (D) 12. (B) 13. (B) 14. (A) 15. (A)

16. (B) 17. (B) 18. (B) 19. (D) 20. (D)

21. (A) 22. (B) 23. (A) 24. (B) 25. (D)

0 comments: