Search This Blog

Loading...
End-user pact must to access US arms market: Experts China supports B`desh-India talks on Tipaimukh dam Afghans differ from world view of NATO role: Poll `Clinton set the pace for Indo-US relationship` Microsoft sales drop sharply, sees no quick recovery 29 new cases of swine flu push India`s tally to 371 16 PSUs don’t have whistle-blower mechanism: CAG Spectrum allocation cost govt Rs 60K cr: Oppn Pashupatinath temple to appoint two Indian priests

LATEST EMPLOYMENT NEWS

Recruitment of various posts by Shreyas Gramin Bank Last Date: 25.08.09 / Recruitment of various posts by Maharashtra PSC Last Date: 20.08.09 / Recruitment of various posts in Gurukula Kangri Vishwavidyalaya Last Date: 24.08.09 / Recruitment of various posts in ILBS Last Date: 12.08.09/ Recruitment of Quality Control Officers in IOCL Last Date: 11.08.09 ONLINE/ Faculty Recruitment in Biju Patnaik University of Technology Last Date: 08.08.09/ Recruitment of Administrative Officer in New India Assurance Company Limited Last Date: 17.08.09/ Recruitment of Auditors and Accountants by SSC Last Date: 21.08.09/ Recruitment of various posts in NIRD Last Date: 31.08.09/ CAS Exam 2009 by CSIR Last Date Extended upto: 31.07.09/ Recruitment of Artisans in BHEL Last Date: 04.08.09/ Faculty Recruitment in Nagaland University Last Date: 31.08.09/ Recruitment of Information and Cultural Officer By Tripura PSC Last Date: 14.08.09 ONLINE/ Recruitment of Financial Services Executives in L.I.C. Last Date: 16.08.09/ Recruitment of various posts in S.B.I. Last Date: 31.08.09/ Faculty Recruitment in University of Delhi Last Date: 14.08.09/ Recruitment of Scientists in NISTADS Last Date: 11.08.09/ >

U.P. P.S.C .Combined State/Lower Subordinate Services Special (Pre.) Exam Question Paper

U.P. P.S.C

Combined State/Lower Subordinate Services Special (Pre.) Exam

(Held on 24-5-2009)

General Studies


1. Match Buddhist contemporary Kings with their Kingdoms and select the correct answer from the given codes—
List-I (Kings)
(a) Pradyota
(b) Udayana
(c) Prasenjita
(d) Ajatasatru
List-II (Kingdoms)
1. Magadha
2. Vatsa
3. Avanti
4. Kosala
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 2 3 1 4
(C) 3 2 4 1
(D) 4 1 3 2
Ans : (C)

2. Who amongst the following Sultans built the fifth storey of Qutub Minar ?
(A) Qutbuddin Aibek
(B) Iltutmish
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

3. Assertion (A) : Mohd. Gazni invaded India seventeen times.
Reason (R) : He wanted to establish permanent Muslim Empire in India.
Select the correct answer from the given code—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Ans : (C)

4. Which one of the following is the most urbanized State of India ?
(A) Maharashtra
(B) Mizoram
(C) Goa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

5. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was—
(A) Bhagat Singh
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Jatin Das
(D) S. C. Bose
Ans : (C)

6. ‘Tera Tali’ is the folk dance of—
(A) Kerala
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

7. Which of the following factors are responsible for rapid social change in Indian Society ?
1. Modern Science & Technology
2. Social Planning
3. Population Growth
4. Material prosperity
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (A)

8. ‘The Vikramsila’ Mahavihara, a great centre of education, was founded by—
(A) Baladitya
(B) Harsha
(C) Gopala
(D) Dharampala
Ans : (D)

9. The Upanishads were translated into Persian by Dara Shikoh under the title—
(A) Al-Fihrist
(B) Kitab-ul-Bayan
(C) Majm-ul-Bahrain
(D) Sirr-i-Akbar
Ans : (D)

10. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) A. P. J. Abdul Kalam
(B) Jaswant Singh
(C) Lalkrishna Advani
(D) Rajmohan Gandhi
Ans : (C)

11. The 1st joint meeting of both Houses of the Indian Parliament was held in connection with—
(A) Dowry Abolition Bill
(B) Hindu Code Bill
(C) Bank Nationalisation Bill
(D) Gold Control Bill
Ans : (A)

12. The present day calendar is based on—
(A) Julian Calendar
(B) Gregorian Calendar
(C) Jewish Calendar
(D) Muhammadan Calendar
Ans : (B)

13. Match the following books with their authors with the help of given codes—
List-I (Books)
(a) White Tiger
(b) The 3 Mistakes of My Life
(c) The Audacity of Hope
(d) Six Suspects
List-II (Authors)
1. Barack Obama
2. Vikas Swaroop
3. Arvind Adiga
4. Chetan Bhagat
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (C)

14. Name the author of the book ‘Sea of Poppies’.
(A) Arvind Adiga
(B) Amitav Ghosh
(C) Chetan Bhagat
(D) Vikas Swaroop
Ans : (B)

15. In April 2008 Convention of Nuclear Safety was held in—
(A) Paris
(B) London
(C) Geneva
(D) Vienna
Ans : (D)

16. Solar radiation plays the most important role in the—
(A) Carbon cycle
(B) Oxygen cycle
(C) Water cycle
(D) Nitrogen cycle
Ans : (A)

17. The 1st Woman Chief Minister of an Indian State was—
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sucheta Kriplani
(C) Nandini Satipathi
(D) Sarojini Naidu
Ans : (B)

18. India tested its first Nuclear device on—
(A) 15 May, 1972
(B) 18 May, 1974
(C) 20 May, 1975
(D) 26 May, 1976
Ans : (B)

19. In which country the 31st SAARC Council of Ministers Meeting took place in February 2009 ?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Sri Lanka
(D) Nepal
Ans : (C)

20. In Indian currency, the One Rupee Note is issued under the signature of—
(A) Governor of Reserve Bank of India
(B) President of India
(C) Finance Secretary, Ministry of Finance, Govt. of India
(D) Finance Minister, Govt. of India
Ans : (C)

21. Match List-I (Category) with List-II (54th National Film Award Winners) and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Category)
(a) Best Feature Film
(b) Best Popular Film
(c) Best Children Film
(d) Best Hindi Film
List-II (54th National Film Award Winners)
1. Case of Footpath
2. Khosla ka Ghosla
3. Pullijaman
4. Lage Raho Munna Bhai
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 4 1 2
(C) 4 1 3 2
(D) 2 3 1 4
Ans : (B)

22. UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year—
(A) 2012
(B) 2015
(C) 2018
(D) 2020
Ans : (B)

23. An accused of an offence cannot be compelled to be a witness against himself, which Article of Indian Constitution provides for this ?
(A) Article 20
(B) Article 21
(C) Article 22
(D) Article 74
Ans : (A)

24. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—
List-I
(a) Legal Services Day
(b) World Tourism Day
(c) World Theatre Day
(d) International Literacy Day
List-II
1. March 27
2. September 8
3. November 9
4. September 27
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 2 3 4 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

25. The winner of the 62nd Santosh Trophy held in June 2008, was—
(A) Punjab
(B) Services
(C) West Bengal
(D) Karnataka
Ans : (A)

26. The smallest bone of our body is found in our—
(A) Ear
(B) Nose
(C) Eye
(D) Toe
Ans : (A)

27. Name the country whose President was Chief Guest at 60th Republic Day Parade (26-01-2009)—
(A) Turkey
(B) Chile
(C) Kazakhstan
(D) None of the above
Ans : (C)

28. The 1st recipient of Nehru Award for International Understanding was—
(A) Martin Luther King
(B) Mother Teresa
(C) U. Thant
(D) Dr. Jonas Salk
Ans : (C)

29. Which statement is not true about Mother Teresa ?
(A) She was born in Albania
(B) She became a nun at the age of 18 years
(C) She was not an Indian citizen at the time of her death
(D) She was once a teacher in Calcutta
Ans : (A)

30. What is the approximate number of electorates in millions (1 million = 10 lakhs) for 2009 Lok Sabha Elections ?
(A) 815
(B) 613
(C) 714
(D) 903
Ans : (C)

31. India is not a member of—
(A) Commonwealth of Nations
(B) SAARC
(C) NAM Organisation
(D) Asia Pacific Economic Cooperation Organization
Ans : (D)

32. The Press Council of India is a—
(A) Statutory Body
(B) Statutory Quasi-judicial Body
(C) Judicial Body
(D) Advisory Body
Ans : (B)

33. The Indian Economy is characterized by—
1. Pre-dominance of Agriculture
2. Pre-dominance of Industry
3. Low Per Capita Income
4. Massive Unemployment
Select your answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1, 3 and 4 only
Ans : (D)

34. ELISA Test is carried out for detection of—
(A) Aids
(B) Typhoid
(C) Cancer
(D) Pregnancy
Ans : (A)

35. The view that ‘Planning in India should, in future, pay more attention to the people than to commodities’ was given by—
(A) Amartya Sen
(B) Yashwant Sinha
(C) Atal Behari Vajpayee
(D) Manmohan Singh
Ans : (A)

36. The ‘Contingency Fund’ of the State is operated by—
(A) The Governor of the State
(B) The Chief Minister of the State
(C) The State Finance Minister
(D) None of the above
Ans : (A)

37. The first Speaker against whom a motion of non-confidence was moved in the Lok Sabha was—
(A) B. R. Jhaked
(B) G. V. Mavlankar
(C) Hukum Singh
(D) K. S. Hegde
Ans : (B)

38. The largest item of expenditure in the current account of the Central Government budget is—
(A) Defence Expenditure
(B) Subsidies
(C) Interest payments
(D) Expenditure on Social Services
Ans : (C)

39. Which one of the following is not an element of Human Development Index ?
(A) Life expectancy at birth
(B) Infant Mortality Rate
(C) Adult Literacy Rate
(D) Number of people below poverty line
Ans : (B)

40. ‘Hydrocarbon Vision-2025’ is associated with—
(A) Storage of petroleum products
(B) Euro-I & Euro-II vehicles
(C) Green house effect
(D) None of the above
Ans : (A)

41. Which one of the following regions of India is now regarded as an ‘ecological hot spot’ ?
(A) Western Himalayas
(B) Eastern Himalayas
(C) Eastern Ghats
(D) Western Ghats
Ans : (D)

42. The annual compound rate of growth of real Gross National Product in India was highest during—
(A) Eighth Five Year Plan
(B) Seventh Five Year Plan
(C) Sixth Five Year Plan
(D) Fifth Five Year Plan
Ans : (A)

43. 13th Finance Commission has been constituted under the Chairmanship of—
(A) Y. S. P. Thorat
(B) Montek Singh Ahluwalia
(C) C. Rangarajan
(D) Vijay L. Kelkar
Ans : (D)

44. The Apex Institution in the sphere of Agriculture Credit is—
(A) State Bank of India
(B) Reserve Bank of India
(C) NABARD
(D) Regional Rural Banks
Ans : (C)

45. Interest rates in India have been reduced in recent years for a number of objectives.
1. To induce private investments
2. To facilitate cheap public borrowing
3. To encourage savings
4. To reduce economic inequalities
Which of the above is/are not correct ? Select it from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2 and 4
Ans : (A)

46. Which one of the following has been the most important item in the total imports of India in recent years ?
(A) Chemicals
(B) Chemical Fertilizers
(C) Petroleum & Edible Oil
(D) Iron & Steel
Ans : (C)

47. The Right of Property has been excluded from the list of Fundamental Rights by—
(A) 42nd Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 46th Amendment
(D) 47th Amendment
Ans : (B)

48. ‘The National Science Day’ is observed on—
(A) February 28
(B) March 8
(C) March 15
(D) March 31
Ans : (A)

49. The game of ‘Chess’ is said to have originated in—
(A) China
(B) Iran
(C) Indonesia
(D) India
Ans : (D)

50. The population of the world in descending order, on the basis of religion is—
(A) Buddhists, Christians, Muslims, Hindus
(B) Christians, Muslims, Hindus, Buddhists
(C) Christians, Buddhists, Hindus, Muslims
(D) Buddhists, Muslims, Christians, Hindus
Ans : (B)

51. Inner-Party Democracy stands for—
(A) A Government formed by several parties with a common programme
(B) Party closest to the party or parties forming the Government
(C) Periodical elections within the party to elect the office bearers of the party
(D) Secrets of Government are shared by parties in power
Ans : (C)

52. Which one of the following diseases is not caused by Virus ?
(A) Polio
(B) Jaundice
(C) Small Pox
(D) Diphtheria
Ans : (D)

53. Who was the 1st Muslim President of Indian National Congress ?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Shaukat Ali
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Badruddin Tyabji
Ans : (D)

54. A needle sinks in water whereas a ship made of iron floats on it because—
(A) The edge of the needle is pointed
(B) The ship is flat
(C) The ship is driven by powerful engine
(D) Specific gravity of the needle is greater than that of water displaced by it
Ans : (D)

55. The cloudy nights are warmer than clear nights because—
(A) The clouds prevent radiation of heat from the ground and the air
(B) Clouds absorb sunlight in the day and radiate the same in night
(C) Clouds make the atmosphere damp and generate heat
(D) The clouds obstruct the movement of air which creates heat
Ans : (A)

56. Nagarjun Sagar Project is located on the—
(A) Bhadra river
(B) Bhima river
(C) Krishna river
(D) Godavari river
Ans : (C)

57. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kalpakkam — Tamil Nadu
(B) Rana Pratap Sagar — M.P.
(C) Narora — U.P.
(D) Tarapore — Maharashtra
Ans : (B)

58. Equinox is a state in which the duration of day and night is equal. It falls on—
(A) 31st March and 30th September
(B) 24th December and 30th June
(C) 21st March and 23rd September
(D) 1st April and 1st January
Ans : (C)

59. Which planet takes the longest time to go around the Sun ?
(A) Uranus
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans : (D)

60. Zimbabwe was earlier known as—
(A) Southern Rhodesia
(B) Gold Coast
(C) Ivory Coast
(D) Belgian Congo
Ans : (A)

61. Sethusamudram Project connects—
(A) Palk Bay with Pak Strait
(B) Palk Bay with Bay of Bengal
(C) Gulf of Mannar with Palk Bay
(D) Cape Comorin with Gulf of Mannar
Ans : (C)

62. Indian Constitution has taken certain features of the Constitutions of other countries. Which country has contributed to the framing of the ‘Directive Principles of State Policy’ ?
(A) France
(B) Ireland
(C) Japan
(D) U.S.A.
Ans : (B)

63. Assertion (A) : The Himalayan soils are rich in humus.
Reason (R) : The Himalayas have the largest area under forest cover.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (A)

64. Which of the following statements about Sikkim are true ?
Select the correct answer from the code given below—
1. It became an integral part of India in 1975.
2. It is considered as a botanist paradise.
3. Its population is mainly made up of the Lepchas.
Codes :
(A) 1
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

65. Spring Tide occurs—
(A) When the Sun, Earth and Moon are in straight line
(B) When the Sun and Moon make a right angle with Earth
(C) When strong wind blows
(D) When night is very cold
Ans : (A)

66. Which one of the following human organs is less susceptible to harmful radiations ?
(A) Eyes
(B) Heart
(C) Brain
(D) Lungs
Ans : (D)

67. Who has recently been elected as the President of Russia ?
(A) Dmitry Medvedev
(B) Gennady Zyuganov
(C) Andrei Bogdanov
(D) Vladimir Zhirinovsky
Ans : (A)

68. The leading producer of both rice and wheat in the world is—
(A) China
(B) India
(C) Russia
(D) U.S.A.
Ans : (A)

69. Which one of the following is essential for plants to produce their food ?
(A) Oxygen
(B) Starch
(C) Carbon dioxide
(D) Proteins
Ans : (C)

70. Who among the following women became the first to fly MIG-35 (Russian aircraft) on 13-02-09 ?
(A) Kirti Chandra
(B) Kalpana Chawla
(C) Suman Sharma
(D) Sunita Williams
Ans : (C)

71. The 1st woman is space was—
(A) Valentina Tereschkova
(B) Kalpana Chawla
(C) Junoko Tabei
(D) Bachendri Pal
Ans : (A)

72. India’s space launching base ‘Sriharikota’ is located in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Orissa
Ans : (A)

73. The organ of the human body directly affected by the disease of Hepatitis is—
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Heart
(D) Brain
Ans : (A)

74. The 1st Lady Prime Minister in the World was—
(A) Golda Meir
(B) Srimavo Bhandarnaike
(C) Indira Gandhi
(D) Margarett Thatcher
Ans : (B)

75. A lake starts freezing because of cold. It will first freeze—
(A) at the bottom
(B) at the middle part
(C) at the top surface
(D) uniformly throughout the water
Ans : (C)

76. Biosphere reserves are areas to preserve—
(A) Grasslands
(B) Agricultural produce
(C) Atmospheric balance
(D) Genetic diversity
Ans : (D)

77. What is the function of a Pacemaker ?
(A) It decreases the heart beat
(B) It regulates heart beat
(C) It increases heart beat
(D) It accelerates blood supply to heart
Ans : (B)

78. On which Index is the rate of inflation based ?
(A) Consumer Price Index
(B) Wholesale Price Index
(C) Industrial Workers Consumer Price Index
(D) Rural Labour Consumer Price Index
Ans : (B)

79. The computer system which links and stores information among different countries in the world through a satellite is known as—
(A) Apollo
(B) INSAT 2D
(C) Internet
(D) Nicnet
Ans : (C)

80. Which one of the following is not correct ?
(A) Theory of evolution was propounded by Charles Darwin
(B) The breaking apart of the nucleus of an atom is called fusion
(C) Dry ice is nothing but solid carbon dioxide
(D) Telephone was invented by Graham Bell
Ans : (B)

81. Match List-I with List-II and select your answer from the codes given below—
List-I
(a) The bird that never makes its nest
(b) The animal that shakes off its tail
(c) Largest living creature
(d) Most intelligent animal
List-II
1. Lizard
2. Chimpanzee
3. Cuckoo
4. Blue whale
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 4 2
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 2 4
Ans : (B)

82. In the manufacture of glass the raw materials used are—
(A) sand, mica, sulphur
(B) sand, soda, mica
(C) sand, soda, quartz
(D) sand, soda, sulphur
Ans : (C)

83. Which one of the following subjects is related to ‘Robot’ ?
(A) Kinematics
(B) Cybernatics
(C) Hydraulics
(D) Mechanics
Ans : (D)

84. Match List-I with List-II and select the correct answer from codes given below—
List-I (Institute)
(a) National Institute of Nutrition
(b) Wild Life Institute of India
(c) National Institute of Ayurveda
(d) National Institute of Naturopathy
List-II (Place)
1. Pune
2. Jaipur
3. Dehradun
4. Hyderabad
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (D)

85. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Cardiologist
(b) Nephrologist
(c) Urologist
(d) Oculist
List-II
1. Eye
2. Urinary Tract
3. Heart
4. Kidney
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

86. Thiamine is—
(A) Vitamin C
(B) Vitamin B2
(C) Vitamin B6
(D) Vitamin B1
Ans : (D)

87. Doctors, Artists and Sculptors use calcium sulphate which is popularly known as—
(A) Quick lime
(B) Lime stone
(C) Bleaching powder
(D) Plaster of Paris
Ans : (D)

88. Which one is not correctly matched ?
(A) Sriharikota —Andhra Pradesh
(B) Thumba —Kerala
(C) Bhabha Atomic Research Centre —Karnataka
(D) Pokhran —Rajasthan
Ans : (C)

89. Assertion (A) : LPG is a pollution free vehicular fuel.
Reason (R) : Plying of CNG fuelled-buses is recommended for metropolitan cities in India.
Select the correct answer from the code—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (B)

90. Which one of the following is not a space satellite ?
(A) SLV-3
(B) RS-D1
(C) IRS-1D
(D) INSAT-2D
Ans : (A)

91. Assertion (A) : Forests are a renewable resource.
Reason (R) : They enhance the quality of environment.
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (B)

92. The coldest place on the earth is—
(A) Halifax
(B) Chicago
(C) Siachin
(D) Verkhoyansk
Ans : (D)

93. The strait which separates Asia from North America is—
(A) Berring Strait
(B) Palk Strait
(C) Strait of Gibraltar
(D) Strait of Malacca
Ans : (A)

94. The beneficiary States of Sardar Sarovar Project are—
(A) Gujarat, Maharashtra, M.P. and Rajasthan
(B) A.P., M.P., Gujarat and Maharashtra
(C) Orissa, M.P., Gujarat and Maharashtra
(D) M.P., Gujarat, Karnataka and Maharashtra
Ans : (A)

95. The largest producer of rubber in India is—
(A) Assam
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Maharashtra
Ans : (C)

96. The 14th ASEAN Summit concluded on March, 1, 2009 at HUA HIN. In which country is this city located ?
(A) Thailand
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Philippines
Ans : (A)

97. The Third Battle of Panipat was fought between—
(A) Hemu and Akbar
(B) Humayun and Sher Shah
(C) Maratha and Ahmad Shah Abdali
(D) Nadir Shah and Mughals
Ans : (C)

98. The Mughal Emperor who appointed maximum number of Hindu Officers was—
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb
Ans : (D)

99. Ramgundam Super Thermal Power Station is located in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka
Ans : (A)

100. The 1st Census in India during the British period was held during the tenure of—
(A) Lord Dufferin
(B) Lord Lytton
(C) Lord Mayo
(D) Lord Ripon
Ans : (C)

0 comments: